Geschiedenis

De geschiedenis van B&B “Hospitaliteit” is onlosmakelijk verbonden met vliegveld “Twente”, dat nog steeds een dominante factor vormt in het landschap van de stedendriehoek Enschede-Hengelo-Oldenzaal. Dit gebied draagt sporen van vele lagen in de geschiedenis.

In de vooroorlogse periode, namelijk in 1931, werd het nabijgelegen vliegveld “Twente” geopend en bestond destijds uit 63 hectare voormalige heidegrond. De gedraineerde en geëgaliseerde grasmat  was aangelegd tegen de oude markegrens Lonneker-Deurningen.

Ten tijde van WO II kwam vliegveld “Twente” in Duitse handen en speelde “Fliegerhorst Twente” een zeer belangrijke rol in de Duitse luchtverdediging. In deze tijd bereikte het vliegveld ook zijn grootste grootte: 1549 hectare. Het was ook in deze tijd dat, in opdracht van de Duitse bezetter, in het buitengebied van Enschede, aansluitend aan de Fliegerhorst, een aantal gebouwen werd neergezet. Uitgangspunt van De Luftwaffe was, dat het vanuit de lucht niet mocht opvallen. Het leken van bovenaf gezien net een aantal boerderijen in het landschap, in werkelijkheid waren het onderkomens waarin de bezetter zich huisvestte en van waaruit allerlei oorlogsactiviteiten plaatsvonden. Het was stedenkundige camouflage, die voor het eerst in Nederland werd toegepast.

De gebouwen werden gestandaardiseerd ontworpen, de Luftwaffe had een voorkeur voor felrode bakstenen die een standaard muurdikte van 55 cm vormden. Daarmee werden de muren scherfwerend geacht. Het muurwerk kende meestal een staand of ketting metselverband. De architecten van de Luftwaffe letten erop dat de gebouwen bij de lokale bouwtraditie aansloten.

In deze tijd was dit gebied (na de oorlog genaamd “Zuidkamp”, een letterlijke vertaling van “Südlager”, de naam ten tijde van de oorlog), meer dan twee keer zo groot als het dorp Lonneker toen en was het ook nog eens de grootste kazerne van de Luftwaffe in Nederland.

Na de oorlog kwam het totale gebied in handen van de Nederlandse defensie en vliegbasis “Twenthe” ontstond. Het gebied kromp naar een kleine 500 hectare en de luchtmacht borduurde voort op de structuren van het oorlogsvliegveld. Het nabijgelegen terrein “Zuidkamp” en onderdeel van de vliegbasis deed dienst als basis voor de manschappen en personeel.

Voor de bewoners van Enschede en omstreken is het gebied “Zuidkamp” heel lang een onbekend en/of een verboden terrein geweest. Het was er wel, maar gelegen achter hoge hekken en met een gesloten poort. Een grote groep regiobewoners wist niet eens van het bestaan van “Zuidkamp” af.

In de tijd van de Duitse bezetting en dat het tot Defensie terrein behoorde, heeft ons pand dienst gedaan als hospitaal. Medische ingrepen vonden hier plaats en ook het herstelproces, gebeurde in deze ziekenboeg. Het gebouw werd in de jaren ’60 grondig verbouwd. Het originele pand werd uitgebreid met een flinke aanbouw. Ook in de jaren ’80 vonden er nog enkele aanpassingen plaats en vanaf die tijd was er ook een afdeling fysiotherapie in het militair hospitaal.

Tot 2007 is vliegveld ”Twenthe” onderdeel geweest van de luchtmacht, waarna de gemeente Enschede/ADT het terrein gekocht heeft van Defensie en in 2009 Is “Zuidkamp” opengesteld voor het publiek. In deze tijd zijn ook de eerste pogingen gedaan om van dit unieke gebied een mooie woonplek te maken: Plan “’t Vaneker”. Mede door de slechte tijd toen, heeft het tot ongeveer 2013 geduurd, voordat de eerste originele panden aangekocht konden worden en dat de eerste kavels in de verkoop gingen, door en voor particulieren. De definitieve bestemmingswijziging in het bestemmingsplan vond plaats in 2015.

Het unieke Twentse karakter van het buitengebied en het Cultureel Erfgoed hier in de directe omgeving, wordt door het Area Development Team (ADT); bestaand uit 50 % gemeente Enschede en 50% provincie Overijssel, uiterst zorgvuldig bewaakt, om het te laten integreren in een nieuw stukje wonen en recreëren in Enschede.

Met het prachtige natuurgebied rondom vliegveld “Twente”, met al zijn historische kenmerken van verleden naar heden, maar ook met het centrum van Enschede op 3,5 km afstand, de Cultuurmijl van Roombeek op 10 minuten loopafstand, en volop fiets- en wandelmogelijkheden heeft B&B “Hospitaliteit” een unieke locatie om iedere logé iets moois te kunnen bieden. Voeg daarbij nog de bijzondere materialen die gebruikt zijn bij de duurzame verbouwing én de gastvrijheid van Robert en Christel en je overnachting wordt een ware belevenis!

Boeken en prijs info